Georg Jensen

Han var en var en dansk sølvsmed og designer som ble født 31. august 1866 i Radvaad, Danmark som døde 2. september 1935 i København. Han grunnla også firmaet Georg Jensen Sølvsmedie. Jensen ble tidlig interessert i smedyrket og bestemte seg for å flytte til København, hvor han gikk i lære hos en gullsmed. Mellom 1895-1901 studerte han skulptur ved Kunstakademiet i København, deretter arbeidet han med skulpturell keramikk i Mogens Ballins atelier. Etter noen år på Bing & Grøndals porselensfabrikk, grunnla han i 1904 sin egen sølvsmie. Der lagede han sølvprodukter i jugendstil. Snart ble atelieret til firmaet Georg Jensen Sølvsmedie og allerede i 1924 åpnet han en filial  i New York City.

Etter Georg Jensens død i 1935 overtok sønnen Jørgen Jensen (1885–1966) firmaets ledelse. Han fortsatte med å selge sølvtøy av høy kvalitet også av andre formgivere. Blant dem kan nevnes Sigvard Bernadotte, Arne Jacobsen, Verner Panton, Finn Juhl, Henning Koppel, Nina Koppel og Erik Magnussen. På 1960- og 1970-tallet ble skulpturelt utformede smykker og armbåndsur med i sortimentet, disse var formgitt av bl. a. Nanna Ditzel og Vivianna Bülow-Hübe. Men også Georgs andre sønn Søren Georg Jensen (1917–82) arbeidet som designsjef i firmaet mellom 1962-1974. Han var også skulptør og sølvsmed.

I 1973 ble Georg Jensens varemerke kjøpt av den danske porselensfabrikken Royal Copenhagen. i 1997 ble Georg Jensen Sølvsmedie en del av Royal Scandinavian Group. Sammen med Royal Copenhagen, Bing & Grøndal, Holmegaard, Orrefors Kosta Boda, Boda Nova og Höganäs Keramik.

Med en historie som strekker seg mer enn 100 år, representerer Georg Jensen unik håndverksmessig kvalitet og tidløst estetisk design som spenner fra små sølvvarer til klokker, smykker og produkter til hjemmet.

Filsosofi

Georg Jensens egen filosofi var å skape demokratisk design med både funksjonalitet og skjønnhet. Hans håndverksmessige dyktighet og kunstneriske talent, kombinert med hans evne til å identifisere og støtte designtalenter, var grunnlaget som han bygde virksomheten Georg Jensen på i København i 1904.

Georg Jensens stil tilhørte datidens Art Nouveau-linjer, som han tilførte sin helt egen karakteristiske energi, som fremdeles kan gjenkjennes i Georg Jensens design i dag. Klare flytende former beriket med utsøkte skulpturelle utsmykninger, stiliserte blomster og frodige drueklaser reflekterer hans sanselige glede ved naturen. Den viktigste oppgaven for Georg Jensen i dag er å utnytte mesterens egne ideer og prinsipper og oversette disse til design med relevans for den moderne forbrukeren.

Merket Georg Jensen er basert på vår felles verdier, som er integritet, autentisitet og dansk design. Disse verdiene reflekterer danske verdier – det enkle i livet, det nordiske lyset, det rene vannet og den friske luften. Alt dette samlet i Georg Jensens Visjon, Misjon og Verdier. Med respekt for vårt DNA og våre verdier, er det både vår plikt og vår mulighet å drive en lønnsom virksomhet, som leverer produkter som er relevante for dagens forbrukere.