Fordi sølvet er et bløtt metall må det blandes, eller legeres, med andre metaller når det skal benyttes i smykker eller bestikk. I Norge bruker vi to forskjellige legeringer, 830 og 925. 830, som er mest vanlig, betyr at det er 830 tusendeler sølv og 170 tusendeler kobber, legeringen benyttes mest til bruks- og pyntegjenstander (korpusartikler). 925 (Sølv Sterling) benyttes bl.a. til emaljeprodukter. I Norge er det forbudt å selge varer som sølv dersom det er mindre enn 830 tusendeler sølv. Sølvstandarden i smykkeindustrien er Sølv sterling, som er 92,5% sølv og 7,5% kobber, derav 925-stempelet.
De vanligste frihetsgradene er:
925 = 92,5% Sølv
830 = 83% sølv
Stell av Sølv
Sølv Smykker kan renses med en myk tannbørste, varmt vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge noen minutter, før du forsiktig vasker det med børsten. Tørk det først med en myk klut, før du fullfører tørkinga med en føner.
Puss av sølv som ikke blir bra med ovennevnte vask:
Hvitt sølv
dyppes i flytende sølvpuss - må ikke bli liggende, men dyppes og skylles i vann. Kan også pusses med sølvkrem.
Oksidert sølv
(blankt med mørke felt) pusses med klut eller lett med sølvkrem kun på de blanke feltene. Kan også skylles lett i flytende sølvpuss, men vær rask til å skylle under vann slik at oksyderinga ikke forsvinner. Bedre å dyppe flere raske omganger med vannskylling. Stopp før du mister oksyderinga på smykkene. Tørk alltid av med en myk og tørr klut til slutt, og fullfør gjerne med hårføner til slutt. Du får også kjøpt pussebrett og klut som gjør jobben med å pusse sølvknapper til bunadsølv enkelt, samtidig som pussebrettet beskytter bunadsstoffet. Det er mange ulike produkt i salg for å rense sølv. Men vær forsiktig med disse, da rensemidlene lett kan bli for sterke, og derved ta vekk forgylling og glans.
Rhodinert Sølv
en del sølvsmykker belegges med et lag med edelmetallet rhodium for å beskytte mot missfarging. Disse smykkene har en nikkellignende glans, og trenger stort sett bare vask og rens for å rense bort utenpåliggende skitt (fett, spray, parfyme, o.l.)
Sølvbestikk
pusses best med krem. Oksydert sølvbestikk må pusses varsomt slik at oksyderinga ikke forsvinner.
Skyll først vekk støv og sand ( blir fort riper ) sølvet er et mykt metall. Legg på sølvkrem og la tørke litt før man tørker bort sølvkremen, skyller og etterpolerer med en myk og tørr klut. Etterpå vaskes bestikket med såpe (Zalo eller lignende) og varmt vann - viktig å tørke godt av vanndråpene med en gang ellers blir det som regel flekker.
Bunadsølv
For å ta best mulig vare på bunadsølvet bør det pusse etter bruk. Då får du vekk skit og smuss før du legger det vekk.
Dette gjør du når bunadsølvet skal pusses
uansett om du har hvitt, forgylt eller oksidert bunadsølv:
1. Fyll en plastbolle med lunket vann, noen dråper Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge oppi i ca. 10-15 minutter.
2. Vask det forsiktig med en liten kost (f.eks. en myk tannbørste).
3. Vask av med rent vann og tørk med en myk pusseklut. Gå gjerne over med en hårføner for å vær sikker på at det er helt tørt. Då unngår du matte flekker på bunadsølvet.
4. Skal du pusse påsydde knapper? Da er pussebrettet en nyttig venn å ha. Brettet verner bunadsstoffet mens du pusser knappene blanke og fine.
Sølvbestikk
og smykker må oppbevares tørt. Poser av stoff egner seg godt. Det samme gjør syrefrie plastposer. Ikke bruk gummistrikk når du pakker vekk sølvet/smykkene. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksyderer og får svarte merker som må slipes bort.
HUSK
Smykker som brukes rett på kroppen blir like skitne som klærne dine, og må derfor vaskes like ofte. Gull og sølv er myke metaller – ta av deg smykkene når du arbeider i hagen, trener i studio, eller gjør tyngre arbeid. Sett ikke sølvbestikket sammen med stålbestikket i oppvaskmaskinen.